Nieuw: Gereedschap voor COMPOSIET

Composiet is een samengesteld  materiaal en bundelt de eigenschappen van 2 materialen om zo een hoogwaardiger product te verkrijgen.

Composiet komt voor als:

- Vezelversterkte kunststoffen
- Gelamineerd materiaal (honingraat)

 

RvS Tools heeft 50 jaar ervaring in het ontwerpen en leveren van verspanende gereedschappen voor de hout en kunststof industrie. Op basis van deze kennis en ervaring heeft RvS Tools een lijn met composiet bewerkingsgereedschap, CTC-Tools, samengesteld. Het bewerken van composiet kent een aantal specifieke aandachtspunten:

1. Levensduur van het gereedschap
2. Bewerkingswarmte
3. Delaminatie van composiet
4. Spaanafvoer

1. Levensduur

Door toepassing van de juiste hardmetaal gaan de composiet gereedschappen langer mee dan die van de concurrentie. Daarnaast kunnen de composiet gereedschappen worden voorzien van een diamant coating waardoor:
- de levensduur toeneemt met een factor van maximaal 10, afhankelijk van het te bewerken materiaal,
- de doorvoersnelheid toeneemt met 70% tot 150%, afhankelijk van het te bewerken materiaal.

 

 2. Bewerkingswarmte

Niet alle plastics in composieten kunnen de warmte die optreedt tijdens het bewerken verdragen. Dit kan leiden tot het smelten van plastic in composieten. Excessieve bewerkingswarmte kan voorkomen worden door het juiste gereedschap voor composiet te kiezen. Niet alle gereedschappen zijn geschikt voor alle vormen van composiet, daarnaast kan excessieve warmte voorkomen worden door slijtvaste gereedschappen te gebruiken. Ook een juiste bewerkingssnelheid (rpm) is nodig om excessieve warmteontwikkeling te voorkomen.
Op basis van haar ervaring geeft RvS Tools per composiet aangegeven welk gereedschap daar wel en niet voor geschikt is. Tevens wordt per gereedschap de daarbij behorende rpm aangegeven.

 

3. Delaminatie van composiet

Delaminatie houdt in dat de samenhang tussen de verschillende lagen in een composiet wordt aangetast. Delaminatie van composiet komt voor bij onjuiste keuze van het gereedschap of slijtage van het gereedschap door verkeerd gebruik (o.a. toerentallen en doorvoersnelheid).

 

 

4. Spaanafvoer

De verschillende gereedschappen hebben door hun ontwerp verschillende spaanafvoereigenschappen.

 

 

5. Het gereedschap voor composiet

De nieuwe set van RvS Tools voor bewerken  van composiet  bestaat uit: frezen, boren, zagen, hoggers en verzinkers.

 

Voor meer en uitgebreidere informatie, vraag naar Ir Quinten Bauer de materiaal en metaalkundig specialist van RvS Tools. Hij en de overige medewerkers van                RvS Tools staan u graag te woord.

Bel hiervoor RvS Tools (0182-338444).

                                             

Bel of mail
+31 (0)182 338 444
info@rvsnl.com